ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΤΟΣ
2018
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

GALLERY

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο βασικός σχεδιασμός του όλου έργου βασίστηκε στην κοινωνική του διάσταση καθώς και στις κύριες χρήσεις που αυτό θα φιλοξενεί. Η κύρια χρήση του ως Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων είναι κι αυτή που καθόρισε τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές και το όλο πνεύμα της σύνθεσης, αλλά και η χρήση του ως Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων που θα μπορεί να εξυπηρετεί όλο το Δήμο, έδωσε στο κτίριο ένα χαρακτήρα δημόσιου χώρου, μέρους του αστικού ιστού και του πλέγματος που συγκροτεί την ίδια την πόλη.

Η ιδέα είναι η αρχική δημιουργία ενός καθαρού ορθογωνικού όγκου και η μετέπειτα αφαίρεση, αλλά και πρόσθεση μικρότερων κύβων και γεωμετρικών σχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα περιγράμματα και τα όρια της τελικής μορφής του κτιρίου. Στην ουσία βασιστήκαμε σε ένα κλασσικό παιδικό παιχνίδι κατασκευής με τουβλάκια των οποίων οι διαφορετικοί συνδυασμοί δίνουν αμέτρητα αποτελέσματα. Αφαιρώντας κομμάτια του αρχικού όγκου με τη λογική του παιχνιδιού αυτού, καταλήγουμε σε μία μορφή που αναδεικνύει τη δημιουργική αυτή διαδικασία διαμόρφωσης και θυμίζει τον ευρηματικό και παιχνιδιάρικο τρόπο πάνω στον οποίο βασίστηκε όλη η διαδικασία σχεδιασμού, στοιχείο απόλυτα συμβατό με το θέμα του παρόντος Διαγωνισμού.

Οι πτυχωτές επιφάνειες, η διάσπαση των όγκων και η δυναμική των σχεδιαστικών γραμμών στη διαμόρφωση των όψεων δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα την πολυδιάσταστη μορφή του.

Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα κτίριο που εντάσσεται στο περιβάλλον στο οποίο θα φιλοξενείται, επιτρέποντας τη διατήρηση της ζωντανής του σχέσης με το φυσικό αλλά και με το οικιστικό τοπίο που το περιβάλλει. Το περίγραμμα του κτιστού όγκου διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργεί ένα αυστηρό όριο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου αλλά να αφήνει τον αδόμητο περιβάλλοντα χώρο να εισχωρεί στο κτίριο συγκροτώντας επιπλέον υπαίθριους χώρους παιχνιδιού και απασχόλησης των παιδιών.

Ο διαχωρισμός των λειτουργιών γίνεται με βάση τη διαφορετική χρήση τους και τις απαιτήσεις του δοθέντος κτιριολογικού προγράμματος και το αποτέλεσμα είναι ένα κτήριο που μπορεί να λειτουργήσει σαν επιμέρους μονάδες, αλλά και σαν ένας ενιαίος οργανισμός.

Η επιλογή των υλικών ήταν καθοριστικής σημασίας. Η διαπερατότητα του κτιρίου και η επιθυμία δημιουργίας μίας κατασκευής που θα εντάσσεται καλύτερα στο περιβάλλον ήταν και οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην επιλογή μεγάλων επιφανειών υαλοστασίων στο μεγαλύτερο μέρος των όψεων και η χρήση περσίδων για λόγους σκίασης και για τη διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών θερμοκρασίας. Παράλληλα, τα βασικά τοιχεία που ορίζουν τα περιγράμματα του έργου επενδύθηκαν με ξυλεία deck με στόχο την εναρμόνιση του κτιρίου με το περιβάλλον και την έμφαση σε υφές που επαναπροσδιορίζουν τον κοινωνικό του ρόλο, τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του και του ρόλου του ως τοπόσημο που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, θα δημιουργήσει ένα καινούριο σημείο συνάντησης για τους δημότες, αλλα και για επισκέπτες από όλες τις περιοχές.

ΑΡΧΙΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ