ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΑΜΙΑ
ΕΤΟΣ
1997
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

GALLERY

ΑΡΧΙΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η  παρουσία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της ευρύτερης περιοχής, όπως συμβαίνει εξάλλου με την παρουσία ανάλογων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. Εκτός του Βιβλιοστασίου, Αναγνωστηρίου και των γραφείων Διοίκησης, το κτίριο διαθέτει Αμφιθέατρο για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος και της πόλης. Η θέση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης στο νότιο άκρο του τριγωνικού οικοπέδου, δημιουργεί ένα κτίριο «όριο» και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της κτιριακής του μάζας.

Οι πλευρές του κτιρίου ακολουθούν τις συγκλίνουσες πλευρές του οικοπέδου ανοίγοντας το προς τη πλευρά του υπόλοιπου συγκροτήματος. Ο κυρίαρχος χαρακτήρας του κτιρίου σαν σημείο αναφοράς, τονίζεται από τη μονολιθικότητα της κτιριακής μάζας. Το πλήρες και το κενό, συμμετέχουν ισοδύναμα για την επίτευξη μιας ισορροπημένης χωροχρονικής χορογραφίας. Ο διαγώνιος άξονας που ενώνει το κτίριο με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, διαπερνά το κτίριο, δημιουργώντας ένα ανοικτό και διαπερατό κτίριο, υπογραμμίζοντας τη δημόσια εκπαιδευτική και πολυχρηστική του παρουσία. Το ανοικτό σχήμα της κάτοψης, υπαινισσόμενο “ανοικτό βιβλίο”, υποδέχεται και ταυτόχρονα εκπέμπει. Συσπειρώνεται και συγχρόνως επεκτείνεται δυναμικά στο ευρύτερο συνθετικό πεδίο, λειτουργώντας σαν κτίριο «πνευματικής μήτρας».

Η κεντρική είσοδος-πρόσβαση είναι στη βόρεια πλευρά και υποδέχεται τους σπουδαστές και το διδακτικό  προσωπικό του Ιδρύματος. Η ανατολική είσοδος προς την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, αφορά τους επισκέπτες και δίνει στο κτίριο τη δυνατότητα αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας. Η αλληλοτομία των αξόνων των εισόδων αυτών, καθώς και της νότιας βοηθητικής, συντελείται σε κλειστό εσωτερικό αίθριο φωτιζόμενο από την οροφή.