ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΝΘΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΧΟΛΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΑΜΙΑ
ΕΤΟΣ
2000
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Πανελληνιος Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος – Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ

GALLERY

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η περιοχή Ανθέων βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου του Αγίου Λουκά στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λαμίας. Ο φυσικός περίγυρος- αν εξαιρέσει κανείς την παρυφή του άλσους του Αγίου Λουκά- είναι λιτός κι αφαιρετικός. Όμως, η τοποθεσία κατέχει το προνόμιο να προσφέρει πανοραμική θέα προς τη κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και μακρύτερα τον ορεινό όγκο της Οίτης.


Οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές στο ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και η ποιότητα του υπεδάφους, αποτέλεσαν καθοριστικά στοιχεία κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Ο προσανατολισμός προς το νότο, ο συνδυασμός βέλτιστου ηλιασμού και εκμετάλλευσης της θέας της κοιλάδας του Σπερχειού, ανέδειξε το νότιο μέτωπο των κτιρίων σαν το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο. Το μέτωπο αυτό τονίζεται τόσο με το χρωματισμό του, όσο και με τις εξέχουσες ηλιοπροστατευτικές κατασκευές πάνω και κάτω από τα ανοίγματα του ορόφου.


Την ιδιαίτερη φόρμα ολόκληρου του συγκροτήματος χαρακτηρίζει ο συνδυασμός των λιτών ορθογωνικών κτισμάτων, που διασπάται από ενδιάμεσους αξονικούς υπαίθριους χώρους και φωταγωγούς, καθώς και οι τριγωνικές απολήξεις των στεγών.


Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η ανάπτυξη των αύλειων χώρων, οι οποίοι διασπάστηκαν ο καθένας σε δύο επίπεδα, αφού δεν ήταν δυνατό να κρατήσουν τον ενιαίο χαρακτήρα τους λόγω των έντονων υψομετρικών διαφορών του οικοπέδου. Μία συστοιχία από ράμπες ενοποιεί τους δύο αυτούς αύλειους χώρους.