ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΡΑΓΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΠΡΑΓΑ, ΤΣΕΧΙΑ
ΕΤΟΣ
2006
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΔΙΕΘΝΗΣ Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος

GALLERY

ΑΡΧΙΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η όλη σύνθεση είναι μία τετραώροφη μάζα που καλύπτει σχεδόν όλο το οικόπεδο. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για την Πράγα, έτσι ώστε το ίδιο το κτίριο να γίνει  ένας γνήσιος καταλύτης για την αστική αναγέννηση. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας κάτακόρυφος κήπος που θα αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του και χάρη στον οποίο ο επισκέπτης θα συνδέεται με τον κόσμο και με τη συνεχώς αναπτυσσόμενη  φύση.


Το κτίριο χαρακτηρίζεται από την απλότητα των γεωμετρικών όγκων, οι οποίοι παρά το μέγεθός τους, ενσωματώνονται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο τους. Η νότια πλευρά του ακολουθεί τη ροή του ποταμού Moldau. Η σκληρή, κλειστή πλευρά προς τη δύση, βλέπει προς τον αστικό ιστό της πόλης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα όριο με αυτή, ενώ οι υπόλοιπες ανοικτές πλευρές χαιρετίζουν το πλήθος. Το νερό, το κύριο στοιχείο της πόλης, περιβάλλει το κτίριο.

Η οριζόντια μάζα του κτιρίου είναι η βάση των κάθετων δίδυμων πύργων των Εθνικών Αρχείων. Οι κάθετες επιφάνειες των πύργων δημιουργούν ένα «κτίριο-οθόνη» πάνω στο οποίο προβάλλονται ο περιβάλλων χώρος, καθώς κι ολόκληρη η πόλη. Στην κορυφή, τα φυτεμένα φυλλοβόλα δέντρα, δημιουργούν τη συνέχεια της περιβάλλουσας φύσης. Έχουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που οδηγεί στις ρίζες της Γοτθικής Αρχιτεκτονικής κι ένα συμβολισμό που υπονοεί τη σταθερή εξέλιξη και τη διαρκή ανάπτυξη του έθνους, ενώ έχουν τις ρίζες τους βαθιά θαμμένες στο παρελθόν και στην ιστορία. Μεταξύ των δέντρων,  δημιουργείται ένας «πανοραμικός πυργίσκος», που έχει άμεση πρόσβαση από το λόμπι.