ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΕΤΟΣ
2000
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

Πανελληνιος Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος – Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ

GALLERY

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βασική οργανωτική δομή της σύνθεσης συνίσταται στην ανάπτυξη του κτιρίου σε δύο βασικούς όγκους που αρθρώνονται μέσω ενός κεντρικού αίθριου. Το κεντρικό αυτό αίθριο περιλαμβάνει το κεντρικό κλιμακοστάσιο που ενοποιεί τις δύο εισόδους που βρίσκονται η μία στο επίπεδο της πλατείας και η άλλη στο επίπεδο των οδών Θεσσαλονίκης και Σοφοκλέους.

Το σύνολο των κατακόρυφων και οριζόντιων κινήσεων δημιουργεί μια ενιαία αίσθηση συνδυασμού των χώρων των υπηρεσιών του Δήμου με αυτές των Πολιτιστικών Χώρων, καλύπτοντας τις απαιτούμενες από το κτιριολογικό πρόγραμμα λειτουργικές ανάγκες τους.

Το κεντρικό κλιμακοστάσιο περιλαμβάνει δύο ανελκυστήρες και χωροθετείται  σε πυρήνα απέναντι από την κύρια είσοδο και σε άμεση σχέση με το εσωτερικό πολυώροφο κενό χώρο. Η περιοχή αυτή  αποτελεί το κομβικό σημείο του κτιρίου και χαρακτηρίζεται από έντονη ζωτικότητα.

Το σύνολο των επιμέρους όγκων του κτιρίου αναπτύσσεται κλιμακωτά ακολουθώντας την υψομετρική διαφορά του οικοπέδου.

Σημείο αναφοράς της όλης διαμόρφωσης αποτελεί η διώροφη κατασκευή που βρίσκεται σε κομβικό σημείο μεταξύ του κτιρίου και της πλατείας και αποτελεί επέκταση του κτιρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του. Αποτελεί την απόληξη του νοτιοδυτικού κλιμακοστασίου πυροπροστασίας και στεγάζει το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου.