ADMINISTRATION OF THE MUNICIPAL WATER SUPPLY

PROGRAM
OFFICE BUILDING
LOCATION
LAMIA, GREECE
YEAR
2016
STATUS
COMPLETED

GALLERY

LOBBY – AUDITORIUM

DRAWINGS

 

DESCRIPTION

The building houses the Administration of the Municipal Water Supply of the city of Lamia. The plot is located at the east end of the city on the junction of its two main entrance arteries. The designing process aimed to create an iconic, interactive and extroverted building that is open, accessible and welcoming to all of its users. The powerful east-west axis that connects the building to the urban centre penetrates into the building’s volume and it constitutes the main designing axis that turns its orientation to the South.

The basic characteristic of this project is its sustainable design. By installing a horizontal geothermal system which covers the entire area of the plot, we took advantage of the ground’s stable temperature and we reduced the electric consumption needed for heating and cooling to its minimum. Adding to the previous, the placement of solar panels applied on the glass surfaces and on the roof of the building, converts it into a zero impact building governed by sustainable and bioclimatic principles.
The volume of the building is composed by a playful rhythm in between massive fair faced concrete walls followed by permeable voids.

The existence of a large number of entrances, staircases and ramps gives movement to the synthesis and allows the visitor to enjoy a vast choice of architectural promenades and alternating views of the exterior and the interior of the building and its surroundings. At the same time the central atrium is comprised of several sitting spaces, water surfaces and falls, vegetation and areas for social activities. This inner open space, the plaza, attracts the visitors and generates the building’s main meeting point. One of the main purposes of the designing process was to create areas so that can be used by the public for all kinds of cultural events. The architectural interactivity between the atrium and the amphitheatre, gives the sense of continuity and connects these two areas, adding to the public character of the building.