ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.ΛΑΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΑΜΙΑ
ΕΤΟΣ
2016
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Το βιοκλιματικό κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας ολοκληρώθηκε το 2017 και φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών ύδρευσης της πόλης. Από την πρώτη στιγμή, το εμβηματικό αυτό κτήριο τράβηξε το ενδιαφέρον του τόπου, καθώς επίσης του εθνικού και του διεθνούς αρχιτεκτονικού κόσμου. Έχει ήδη δημοσιευτεί σε πληθώρα αρχιτεκτονικών περιοδικών στο Hong Kong, στο Εκουαδόρ και στη Νότιο Κορέα, ενώ έχει επίσης αποσπάσει το βραβείο ενός από τα 10 καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της Ελλάδας από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ στα «ΒΡΑΒΕΙΑ 2017».

Η λειτουργία του όμως δεν περιορίζεται μόνο στην καθαρή χρήση του ως κτήριο γραφείων. Έχει ήδη φιλοξενήσει 2 φορές το διεθνές συνέδριο διάδωσης ιδεών TEDxLamia, τον τριήμερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας Central Hackathon, καθώς και πληθώρα συνεδρίων και ομιλιών. Ταυτόχρονα υποδέχεται σχολεία από όλη την Ελλάδα για ξενάγηση και παρουσίαση των καινοτόμων τρόπων λειτουργίας του.

Το βιοκλιματικό κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, με την χρήση του αβαθούς συστήματος γεωθερμίας μήκους 10 χιλιομέτρων, την κάλυψη της οροφής του με φωτοβολταϊκα πανέλα, την τοποθέτηση ειδικών υαλοπινάκων με προσαρμοσμένες φωτοβολταϊκές κυψέλες, καθώς και με τον κατάλληλο βιοκλιματικό σχεδιασμό, αποτελεί το μοναδικό δημόσιο κτήριο της Ελλάδος με σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας και ένα από τα ελάχιστα κτήρια της χώρας που έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνοντας δραστικά το οικολογικό του αποτύπωμα.

GALLERY

LOBBY – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΑΡΧΙΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτίριο στεγάζει τη Διοίκηση και τις υπόλοιπες λειτουργίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Λαμίας. Το οικόπεδο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, πάνω στον κύριο οδικό κόμβο εισόδου της. Η ενσωμάτωση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού για ενεργειακή αυτάρκεια και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου έγινε με ιδιαίτερη έμφαση, συμπεριλαμβάνοντας την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του υπεδάφους και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κυψελών στα υαλοστάσια και στις στέγες των όψεων. Ο έντονος διάλογος μεταξύ πλήρων και κενών, αυξάνει τον ζωτικό όγκο του κτιρίου, υπογραμμίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του και συντελεί στη δημιουργία ενός διάτρητου κτιρίου με ρευστή και ρυθμική μορφή. Η εφαρμογή των κάθετων και οριζόντιων σχεδιαστικών αξόνων γίνεται ιδιαίτερα εμφανής, ενισχύοντας την κατάτμηση των όγκων, δημιουργώντας κενά και φυγές, συντελώντας στη διαπερατότητα της κτιριακής μάζας. Ο υπαίθριος χώρος του αιθρίου, οργανώνεται με πλακόστρωτα, καθιστικά, υδάτινες επιφάνειες και καταρράκτες και προσφέρεται για αναψυχή και υπαίθριες κοινωνικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, συντελεί στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος για το δροσισμό του κτιρίου τους θερινούς μήνες. Το κτίριο, παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας, δίνει χώρο για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στους κατοίκους της πόλης.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:

ONLINE ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ:

ΑΡΘΡΑ:

Τάσος Μπίρης, 16-07-2018, Archetype

Δημήτρης Αθηνάκης, 31-10-2017, Καθημερινή

Δημήτρης Αθηνάκης, 05-12-2017, Καθημερινή