ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΠΑΠΑΓΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΤΟΣ
2022
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

GALLERY

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Κάθε παιδί γεννιέται με μία ιδιοσυγκρασία που καθορίζεται γενετικά και διαμορφώνεται δυναμικά μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Η ανάπτυξη του ατόμου είναι η διαρκής αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τον χώρο γύρω του. Με αυτή την έννοια η επιτυχής μετάβαση και διαβίωση του παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι σημαντική και απαραίτητη. Το τελικό αποτέλεσμα καλείται να αποτελεί έναν ενιαίο λειτουργικό οργανισμό και να είναι ταυτόχρονα κέλυφος και “αγκαλιά”, εκφραζόμενη σχεδιαστικά από καθαρότητα, αναγνωσιμότητα και φιλικότητα.

Η σημασία των σχεδιαστικών σχημάτων είναι σημαντική καθώς δεν αποτελούν μόνο γεωμετρικές παραστάσεις αλλά και αισθητικές. Οι καθαρές απλές γραμμές και η αναπαράσταση φυσικών σχημάτων δημιουργούν το ζητούμενο οικείο περιβάλλον. Οι ευθείες γραμμές προσδίδουν στον σχεδιασμό ηρεμία, σταθερότητα, καθαρότητα, αναγνωσιμότητα και εύκολο προσανατολισμό. Έτσι, για τον σχεδιασμό της κτηριακής μάζας επιλέχθηκε η χρήση των ευθείων γραμμών. Η χάραξη των δύο κάθετα τεμνόμενων αξόνων που ακολουθούν το σχήμα του οικοπέδου, αφενός μεν εντάσσει το κτίριο στο γήπεδο, αφετέρου σχηματίζει μια γωνία προσανατολισμένη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός προσανατολισμός. Ταυτόχρονα δημιουργεί και μια “αγκαλιά” δημιουργώντας μια διαγώνια άμεση σχέση με τον κεντρικό αύλειο χώρο. Ταυτόχρονα, ο κύκλος σαν σχήμα συμβολίζει την πληρότητα και την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό ο κεντρικός αύλειος χώρος οργανώθηκε γύρω από το ίχνος ενός κύκλου. Η κεντρική αυτή “αγκαλιά” δίνει σώμα και δομή στο σύνολο του ακάλυπτου χώρου που περιβάλλει το κτίριο ορίζοντάς και οργανώνοντάς τον. Ο εξώστης
του Α’ ορόφου καθώς και το στέγαστρό του ακολουθεί αυτή την κυκλικότητα. Το σχήμα του κύκλου επαναλαμβάνεται και στον χώρο υποδοχής με το κεντρικό κλιμακοστάσιο και το “skylight” της οροφής.

Η επανάληψη του σχήματος του “κύκλου” στον αύλειο χώρο σε μικρότερης κλίμακας επαναλαμβανόμενες μονάδες δημιουργεί τις “φωλιές”. Οι “φωλιές” δημιουργούν επιμέρους “αγκαλιές” που υποδέχονται μικρότερες ομάδες νηπίων. Μέσα σε αυτές νοιώθουν οικειότητα και προστασία. Δημιουργούνται στενότερες επαφές μεταξύ τους και βοηθούν στην επιπλέον επικοινωνία και κοινωνικοποίηση.

Τα υλικά κατασκευής που επιλέχθηκαν είναι το διακοσμητικό τούβλο για την επένδυση των εξωτερικών τοίχων του κτίσματος που είναι ένα υλικό αναγνωρίσιμο και κοντά στην κλίμακα του παιδιού, καθώς και κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία για τις υπαίθριες φωλιές που λειτουργούν και ως στατικά στοιχεία για να στηρίξουν τον εξώστη του Α’ ορόφου. Οι επιφάνειες παιχνιδιού εναλλάσσονται από σκληρές και πολύχρωμες σε μαλακές και γήινες προσφέροντας στα νήπια ποικιλία αισθητικών και βιωματικών ερεθισμάτων.

Για τον σχεδιασμό και τον προσανατολισμό του βρεφονηπιακού σταθμού έχουν ληφθεί απόλυτα οι αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό επιτυγχάνουμε μείωση στην απαιτούμενη χρήση μηχανολογικών μέσων για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης ελαχιστοποιώντας τα λειτουργικά του κόστη.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ