ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΘΗΝΑ
ΕΤΟΣ
2001
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος – Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ

GALLERY

σχεδια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η λύση συγκροτείται πάνω σε ένα ισχυρό γραμμικό άξονα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει μία συνθετική δομή ιδιαίτερα ανοιχτή, κινητική, ποικιλόμορφα μεταλλασόμενη, διατυπωμένη με απλότητα, σαφήνεια και δύναμη.

Παρά τον ενιαίο χαρακτήρα του, το Δημαρχείο αποτελείται από τρεις διαφοροποιημένες βασικές ενότητες που μπορούν να λειτουργούν μαζί, αλλά και χώρια. Η πρώτη ενότητα  είναι αυτή των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνει την Πινακοθήκη, την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και το Φουαγιέ κι αποτελεί τον χώρο συνάθροισης του κτιρίου. Βρίσκεται στην α΄ στάθμη και καταλαμβάνει σχεδόν όλο το ισόγειο, μαζί με τη κύρια είσοδο του Μεγάρου. Έχει άμεση πρόσβαση από τη πλατεία και εκτονώνεται σε αυτή, ενώ η  λειτουργία της δίνει ζωή στο έργο.

Η επιλογή της κυκλικής μορφής της Αίθουσας Συγκεντρώσεων υποστηρίζει την κεντρική ιδέα του κοχλία που διέπει τη σύνθεση στο σύνολό της και ταυτόχρονα, βοηθάει στον ενιαίο χαρακτήρα του περιβάλλοντος υπαίθριου χώρου. Η συνέχεια του ελεύθερου χώρου και η απρόσκοπτη περιμετρική κυκλοφοριακή ροή, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία και την ανάδειξη του κτιρίου.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις  Δημοτικές Υπηρεσίες και η τρίτη περιέχει τις Δημοτικές Αρχές-κύρια συμβολική έκφραση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δημοτικές Αρχές βρίσκονται στους δύο τελευταίους ορόφους και περιλαμβάνουν-ως αποκορύφωμα της σπειροειδούς ανάπτυξης- την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που καταλαμβάνει το δυτικό υψηλότερο άκρο του κτιρίου.