ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΑΜΙΑ
ΕΤΟΣ
2018
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

GALLERY

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτίριο βρίσκεται στη μεγαλύτερη και εμπορικότερη πλατεία της πόλης. Την περίοδο που κατασκευάστηκε (τέλη του 19ου αιώνα) τα περισσότερα νεοκλασικά της Λαμίας χτιζόντουσαν γύρω από τις τέσσερις κεντρικές πλατείες, αφού όλες οι οικονομικές συναλλαγές και εμπορικές δραστηριότητες γινόντουσαν γύρω από τις πλατείες αυτές. Το κτίριο της μελέτης βρίσκεται μπροστά από την πλατεία Πάρκου, η οποία παλαιότερα ονομαζότανε Πλατεία Σιταγοράς καθώς φιλοξενούσε το παζάρι της πόλης.

Στο ισόγειο του διατηρητέου στεγαζόντουσαν εμπορικά καταστήματα από την αρχή της κατασκευής του μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια όταν και το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Στον Α’ όροφο λειτουργούσε το ξενοδοχείο “Hotel la Grece”, όπως έχει καταγραφεί και σε φωτογραφία του 1911. Το ξενοδοχείο διέθετε τέσσερα δωμάτια που το καθένα είχε τη δική του εστία-τζάκι. Μέσα στα χρόνια ο Α’ όροφος άλλαξε πολλές χρήσεις.

Το υπάρχον κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο, λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές. Έχει κριθεί διατηρητέο με την απόφαση χαρακτηρισμού κτιρίου ως διατηρητέου στο ΦΕΚ 329/04.05.88. Διαθέτει οικοδομική άδεια για την αποκατάστασή του από το 2008 (212/2008), ωστόσο οι εργασίες αποκατάστασής του- που ξεκίνησαν το 2009- διεκόπησαν. Το 2017 περιήλθε σε νέα ιδιοκτησία, έγινε η αναθεώρηση της Οικοδομικής Άδειας και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του.

Στα πλαίσια της αποκατάστασης έγινε πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των όψεων με τα διακοσμητικά τους στοιχεία ούτως ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας ενιαίος χώρος που θα διαθέτει υπόγειο, ισόγειο, όροφο καθώς και πατάρι, ενοποιημένα μέσω κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα. Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι ώστε να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε εμπορική χρήση.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ