Η ΠΟΛΗ ΛΙΒΑΔΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΩΜΑΤΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΒΟΛΟΣ
ΕΤΟΣ
2012
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΔΙΕΘΝΗΣ Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος – ΕΠΑΙΝΟΣ

GALLERY

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΟΙ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Βασική Ιδέα

Οι οροφές των κτιρίων αποτελούν, συνήθως, ένα ανεκμετάλλευτο κομμάτι ενος κτιρίου. Ενώ διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για ένα βιώσιμο και ζωντανό χώρο, λόγω της μεγάλης τους επιφάνειας, της άμεσης επαφής τους με τον ήλιο και της ευνοϊκής τους θέας, έχουν καταλήξει να αποτελούν το «καπάκι» του κτιρίου.

Πώς, όμως, αυτό το «καπάκι» μπορεί να μετατραπεί στην κορύφωση των δραστηριοτήτων ενός κατοικήσιμου χώρου;Η ιδέα στηρίζεται στην επέκταση του κτιρίου ως προς τον κάθετο άξονα με ορισμένες κυλινδρικές ράβδους-καλάμια, ποικίλου ύψους. Η  συγκεκριμένη πρόταση αναπτύσσεται ως προς δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει ως γνώμονα το ίδιο το κτίριο. Οι επικείμενες ράβδοι τοποθετούνται με τέτοιο προσανατολισμό ώστε να προσφέρουν την κατάλληλη σκίαση στον χώρο, κάνοντας τον βιώσιμο, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργούν με την κίνηση τους ένα ημι-διάφανο τείχος προστασίας και ιδιωτικοποίησησς του χώρου. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το κτίριο ως κομμάτι της πόλης. Το συνεχές και επαναλαμβανόμενο μοτίβο των καλαμιών ομογενοποιεί τις οροφές όλων των κτιρίων, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός υπερυψωμένου κάμπου που απλώνεται πάνω από την πόλη ως πέπλο.

Τοποθέτηση

Τα καλάμια, στην τοποθέτηση τους, ακολουθούν τη γεωγραφία της εκάστοτε περιοχής που εφαρμόζονται. Το ψηλότερο και πυκνότερο τμήμα της προσθήκης τοποθετείται στο νότιο τμήμα της ταράτσας (για τις περιοχές που ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο) ή στο βόρειο τμήμα για το νότιο ημισφαίριο. Έτσι δημιουργούνται σκιεροί χώροι που λειτουργούν ως σημεία χαλάρωσης ή συνάθροισης.

Κατασκευή

Τα καλάμια είναι τοποθετημένα σε βάσεις που λειτουργούν ως συσσωρευτές ενέργειας. Η επιφάνεια της ταράτσας καλύπτεται από ξύλινο δάπεδο, πάνω από ένα στρώμα μόνωσης και στεγάνωσης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυτές οι ζώνες λειτουργούν ως κάθετα στέγαστρα μειώνοντας την έντονη ηλιοφάνεια. Αντίθετα, το χειμώνα, με την ενέργεια που παράγεται, μέσω της κίνησης, οι ράβδοι μπορούν να εκπέμψουν θερμότητα και να κάνουν επισκέψιμο τον εκτεθειμένο χώρο των οροφών.

Παραγωγή ενέργειας

Η συγκεκριμένη προσθήκη προσφέρει σημαντικά ενεργειακά οφέλη στο κτίριο. Η αιολική ενέργεια είναι ανακυκλώσιμη. Τα καλάμια εκμεταλλευόμενα αυτή τη μορφή ενέργειας, κινούνται και συσσωρεύουν ενέργεια την οποία κι εκμεταλλεύεται το κάθε κτίριο για δικό του όφελος. Επομένως με την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, το κτίριο γίνεται ενεργειακά αυτόνομο και αποκτά βιοκλιματικό χαρακτήρα. Οι ταράτσες αποτελούν ένα τμήμα, αρκετά ευαίσθητο όσον αφορά τις απώλειες ενέργειας. Έτσι, με την μόνωση που προστίθεται, το κτίριο μειώνει σημαντικά τις απώλειες του, διατηρώντας το ισχυρό θερμομονωτικό του κέλυφος.

Ένωση με το περιβάλλον

Η προσθήκη των καλαμιών, ως φύτευση, με τη διαβάθμιση των χρωμάτων τους, δημιουργεί ένα ομοιογενές αποτέλεσμα στις οροφές των κτιρίων. Έτσι, ο ορίζοντας από τα κτίρια δεν χωρίζεται από μια σκληρή γραμμή, αλλά από ένα θολό, αδιευκρίνιστο όριο. Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του δίνει τηνεικόνα μιας φυτεμένης οροφής, η οποία εντάσσεται στο περιβάλλον και δημιουργεί την αίσθηση ενός ατελείωτου υπέργειου κήπου.

Τα καλάμια, μπορούν να είναι πολύχρωμα έτσι ώστε να δημιουργούν το εφέ ενός ατελείωτου ανθισμένου λιβαδιού πάνω από την πόλη.