Ο ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΓΑΝΔΗ, ΒΕΛΓΙΟ
ΕΤΟΣ
2016
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

GALLERY

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πως θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κέντρο παραγωγής στο κέντρο της πόλης της Γάνδης;

Η παραγωγή που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι η κάθετη παραγωγή οπωροκηπευτικών με την τεχνολογία φωτών LED. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη φυσικού φωτισμού, σταθερής θερμοκρασίας και επιθυμητών επιπέδων υγρασίας. Αυτό βοηθάει στην βελτιστοποίηση της παραγωγής, περιορίζοντας τα στο ελάχιστο τις απώλειες λόγω των μη επιθυμητών συνθηκών. Το νερό που χρησιμοποιείται μπορεί να φτάσει έως και το 10% του νερού που θα χρειαζόταν για την ίδια παραγωγή στην παραγωγή εξωτερικού χώρου. Για την ανάπτυξη των προιόντων χρειαζόμαστε μόνο το κόκκινο και το μπλε φως του χρωματικού φάσματος. Αυτός ο συνδιασμός έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση του έντονου χρώματος ματζέντα.

Πως μπορούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά στην πρότασή μας; Τι χώρος μπορεί να φιλοξενήσει αυτήν την δύναμη της κάθετης παραγωγής και να την κρατήσει ασφαλή;

Για την κύρια παραγωγή, χρησιμοποιούμε το υπάρχον συμπαγές λιθόκτιστο κτίριο, τον μονόλιθο. Ο μονόλιθος είναι το ψηλότερο κτίριο της περιοχής και στιβαρότητά του κάνει την παρουσία του δυναμική στον χώρο. Η νέα επέκταση στον τελευταίο όροφο από διάτρητα μεταλλικά πανέλα, αποτελεί το στέμμα αυτού του όγκου. Η «παραγωγή ματζέντα» προδίδεται από τις οριζόντιες σχισμές μέσω των οποίων μπορούμε να νοιώσουμε το παλμό του Μονόλιθου. Ο Μονόλιθος περιστοιχίζεται από δύο γραμμικά κτίρια. Το κτίριο στα ανατολικά φιλοξενεί τις υπόλοιπες λειτουργίες της παραγωγής όπως τα γραφεία, ένα κέντρο έρευνας και έναν συνδεριακό χώρο. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω της μνημιακής σκάλας που λειτουργεί και ως αμφιθέατρο για την πλατεία.

Στην δυτική μεριά, αναπτύσσεται ο όγκος των κατοικιών. Στην πίσω τους όψη δημιουργείται ένας ιδιωτικός κήπος για τους κατοίκους του συγκροτήματος. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν στο κέντρο την πλατεία της σύνθεσης. Η πλατεία είναι το σημείο συγκέντρωσης, ο χώρος της αγοράς, ο διαδραστικός τόπος.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ