HOW TO CREATE YOUR OWN LANDSCAPE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
LONDON, UK
ΕΤΟΣ
2013
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

GALLERY

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έδαφος έχει δημιουργηθεί μέσω αναρίθμητων αλληλεπιδράσεων, γεωλογικών συνθηκών και κλιματικών αλλαγών. Παρότι παρέχει πολύ σημαντικές λειτουργίες για τη συνέχιση της ζωής στη γη, αποτελεί έναν από τους λιγότερο εκμεταλλευμένους πόρους της. Είναι ένας φυσικός πόρος που δε μπορεί να ανακυκλώνεται και να αναδημιουργείται γρήγορα και σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο του πληθυσμού που μετακινείται από την επαρχία στις μεγάλες πόλεις και προκαλεί μείωση των ανανεώσιμων περιοχών και μόλυνση, η ανάγκη για επανάχρηση της γης είναι επιτακτική. Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, το ποσοστό της προσβεβλημένης από μόλυνση γης και των άγονων εκτάσεων είναι 18% και η ανάγκη ο άνθρωπος να δουλέψει με τη φύση και να αναδημιουργήσει το περιβάλλον του, είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ. Έτσι, η συγκεκριμένη εργασία προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ αυτών των περιοχών οι οποίες συνδυάζουν μία προηγούμενη ή και παροντική βιομηχανική χρήση- γεγονός που δικαιολογεί υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης ρυπαντών- ή και εγκατάλειψη και βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του project, αφού συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του κόσμου των γύρω περιοχών, με βασικό στόχο την Ανακύκλωση της Γης μέσω της Συμμετοχής του Κοινού.

GALLERY

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η περιοχή-δείγμα που χρησιμοποιείται είναι ένα μικρό κομμάτι 7,15 εκταρίων της ευρύτερης περιοχής της Lea Valley, στο βορειοανατολικό τμήμα του Λονδίνου, με βασικό χαρακτηριστικό τους μετρητές Γκαζιού Kimberley Road. Άλλα χαρακτηριστικά τα αναρίθμηατα πάρκα, ένα δίκτυο δρόμων, καθώς κι ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος, σιδηροδρομικός σταθμός και πολλά βιομηχανικά τμήματα.

Το project περιλαμβάνει τρία στάδια εξέλιξης και μία διαφημιστική καμπάνια που θα προσκαλεί τον κόσμο σε αυτό το “Project των Ανθρώπων”. Το πρώτο στάδιο ειναι η phytoremediation, η οποία είναι μία τεχνική που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα είδη φυτών που φυτεύοντας τα στη γη έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν το έδαφος από τη μόλυνση. Αφού το έδαφος καθαριστεί ακολουθούν τεχνικές “αστικής γεωργίας” (horticulture, permaculture) και είναι αυτές που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα ενός αστικού πάρκου με οφέλη αισθητικά αλλά και πρακτικά για τη γύρω κοινότητα. Τα είδη φυτών που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν από λουλούδια και διάφορα είδη δέντρων, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Στο κάθε ένα από αυτά τα στάδια θα δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η όλη περιοχή χωρίζεται σε ζώνες όπου θα φυτεύονται διαφορετικά είδη φυτών (περιλαμβάνουν ακόμα επιφάνειες νερού και ξύλου) και για την κάθε μία θα έιναι υπεύθυνες διαφορετικές ομάδες κατοίκων της γύρω περιοχής. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί για τα είδη των φυτών, να μάθει για τις ιδιότητες τους, να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικά μέσω μίας εκπαιδευτικής και ευχάριστης διαδικασίας, να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους υπόλοιπους κατοίκους της κοινότητάς του, να νιώσει μέλος μίας ευρύτερης οικογένειας, να δημιουργήσει από μηδενική βάση το δικό του τοπίο και να συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση και ανάπτυξη της περιοχής του. Δημιουργούμε ένα αστικό πάρκο, πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.

Gas Holders

Το βασικό στοιχείο που προϋπήρχε στην περιοχή είναι οι δύο μετρητές γκαζιού. Οι μετρητές γκαζιού αποτελούν βασικό μορφολογικό χαρακτηριστικό της όλης περιοχής. Η μεταφορά και η κατάργηση τους θα αλλοίωνε την εικόνα της περιοχής και τον χαρακτήρα της τοπικής κοινότητας. Έτσι, προτείνεται η μετατροπή τους σε θερμοκήπια-plant nurseries. Όλα τα είδη φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τις τεχνικές του phytoremediation και της αστικής γεωργίας (σπόροι, λαχανικά, λουλούδια, δέντρα) θα μπορούν να αποθηκευτούν, να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν μέσα στις δεξαμενές του Γκαζιού. Ακόμα, θα μπορούν να παρέχουν κι άλλη μία μελλοντική χρήση σαν Κέντρα Πληροφόρησης και Συγκέντρωσης του κοινού. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή γίνεται τοπόσημο, προσκαλεί τους επισκέπτες κι οργανώνει ψυχαγωγικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικά.