Κεντρο Προληψης Καταστροφων Εκπαιδευτικο Κεντρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΤΟΣ
2011
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΔΙΕΘΝΗΣ Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος

GALLERY

ARXITEKTONIKA SXEDIA

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η σύνθεση είναι μία αρχιτεκτονική μελέτη πάνω στη σχέση κατασκευής-φύσης. Η αίσθηση κίνησης προέρχεται από την ίδια την περιοχή μελέτης και από την αρχιτεκτονική σύνθεση που κατασκευάζεται επάνω της. Δημιουργούμε ένα “λόφο” ο οποίος συμβάλλει στην αστικοποίηση της υπαίθρου δημιουργώντας ένα μέρος συνάντησης όλου του κόσμου. Ανασηκώνοντας με αυτό τον τρόπο το έδαφος δημιουργούμε μία συνεχή ράμπα περιπάτου για τον επισκέπτη που τον οδηγεί στο ανώτερο σημείο του κτιριίου όπου κι έχει μία πανοραμική άποψη της πόλης. Η όλη σύνθεση αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών, κατακόρυφων κι οριζόντιων, οι οποίες μετατρέπουν το “λόφο” σε μία απαλή επικλινή σύνθεση, σαν ένα ιπτάμενο χαλί πολλαπλών χρήσεων.

Ο όγκος του κτιρίου αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Ένα μέρος που αναπτύσσεται οριζόντια και στεγάζει το Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών ενώ το δεύτερο κάθετα και στεγάζει το Πλανητάριο, το Κέντρο Διαλέξεων, τον Εκθεσιακό χώρο, Αίθουσες Σεμιναρίων και τη Διοίκηση.

Το οριζόντιο κομμάτι είναι κι αυτό που δημιουργεί τη σύνδεση με το τοπίο, αφού μοιάζει να ανασηκώνεται από αυτό κι αποτελώντας κομμάτι του, να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Ακόμα δημιουργεί έναν άξονα που συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο. Το κατακόρυφο μέρος είναι ένας γυάλινος τοίχος που ακολουθεί το βασικό άξονα σχεδιασμού, με ένα μέτωπο στραμμένο στην Ανατολή και το άλλο προς τη Δύση και το κέντρο της πόλης. Οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται πάνω στο γυάλινο τοίχο δίνουν μία άλλη διάσταση στο έργο. Η διαφάνεια των τοίχων χρησιμοποιείται και για να συμβολίζει τη καθαρότητα της όλης σύνθεσης.

Δημιουργούμε ένα “διάτρητο” κτίριο που δεν κρύβει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Η διπλή του όψη του δίνει βάθος και κατά τη διάρκεια της νύχτας μοιάζει να πετάει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους δημιουργώντας ένα ξεχωριστό τοπόσημο για την περιοχή κι ένα τεράστιο φωτεινό φάρο.