Δημιουργια Μουσειου Για Την Αξιοποιηση Της Αργους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΒΟΛΟΣ
ΕΤΟΣ
2014
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
PROJECT

ΔΙΕΘΝΗΣ Αρχιτεκτονικος Διαγωνισμος

GALLERY

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Αργώ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Βόλου, μιας κι ο μύθος της συνδέεται άρρηκτα με αυτή. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο-τοπόσημο, ένα σύμβολο για την πόλη, με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το πλοίο της Αργούς κατασκευάστηκε για να λούζεται από το φυσικό φώς και να βρέχεται από τα νερά της θάλασσας. Έτσι, το κτίριο περιβάλλεται από υδάτινη επιφάνεια η οποία λειτουργεί σαν μεταβατική ενδιάμεση ζώνη μεταξύ του αστικού και του μη αστικού τοπίου, αναιρώντας το ρόλο του κτιρίου ως όριο και επαναφέροντας την επικοινωνία με τη θάλασσα, ως το φυσικό περιβάλλον της Αργούς.

 

ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πρότασή αποτελείται από ένα βασικό ενιαίο ελλειψοειδή όγκο, στο κέντρο του οποίου τοποθετείται η Αργώ. Το κέλυφος του κτιρίου ακολουθεί το περίγραμμα της βάσης αυτής με τη μορφή του ανεστραμμένου σκαριού. Η ολοκλήρωση και στέψη του κελύφους είναι ημιδιαφανής και διάτρητη. Η διάτρητη πτυχωτή οροφή, η περιμετρική διαμπερής ζώνη υαλοστασίου, καθώς και το σκιαζόμενο από ημιδιαφανές σκίαστρο νότιο υαλοστάσιο, πλημμυρίζουν το χώρο με σταθερό διάχυτο φυσικό φώς.

Οι λειτουργίες του κτιρίου αναπτύσσονται σε τρείς στάθμες και εκτός από το χώρο του βασικού εκθέματος περιλαμβάνουν τους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους, χώρους διοίκησης, Αίθουσα Εκδηλώσεων, café. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου χωρίζονται κι αυτοί σε 3 βασικές θεματικές ενότητες.

Η τροχιά που ακολουθεί o επισκέπτης μέχρι την υψηλότερη στάθμη είναι σπειροειδής κι επιτρέπει την παρατήρηση του πλοίου από όλες τις γωνίες και από όλα τα ύψη. Στο επίπεδο του εδάφους βρίσκεται το πλοίο που αποτελεί την αφετηρία της πλοήγησης στον χώρο. Από το επίπεδο του δώματος υπάρχει οπτική επαφή με την θάλασσα του Παγασητικού κόλπου. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης συσχετίζει το έκθεμα-σκάφος με το φυσικό του στοιχείο, τη θάλασσα.