Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, καθώς και της μετέπειτα εξέλιξης της. Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς σταθμούς των Περσικών πολέμων και γεγονός ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Η στρατηγική σημασία του πεδίου της μάχης αποκτήθηκε λόγω της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής το 480 π.Χ.. Ένα στενό πέρασμα πλάτους 20 μέτρων μεταξύ της απότομης οροσειράς του Καλλίδρομου και της βαλτώδους θάλασσας του Μαλιακού κόλπου αποτέλεσε το σημείο των συγκρούσεων.
Όμως, μετά το πέρας 2.500 χρόνων, το τοπίο άλλαξε δραματικά. Λόγω των προσχώσεων από τον Σπερχειό ποταμό και των ιζημάτων που έφερνε η ιαματική πηγή των Θερμοπυλών, ανέβηκε η στάθμη του εδάφους, άλλαξε το όριο του βουνού και τραβήχτηκε η θάλασσα. Το στενό των 20 μέτρων μετατράπηκε σε μια τεράστια πεδιάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα το πεδίο της μάχης.
Προσπαθώντας να αναβιώσουμε τα ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία αυτής της εποχής, επαναφέρουμε το αποτύπωμα του πεδίου της μάχης στο σημερινό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουμε το επίπεδο της μάχης το οποίο βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την γη. Έτσι, δημιουργούμε ένα Πάρκο Μνημείο της Μάχης των Θερμοπυλών, αναβιώνοντας μέσω των επεμβάσεων του τοπίου, στοιχεία της ιστορίας και της τοπογραφίας του 480 π.Χ. Επίσης, δημιουργείται ένα Kέντρο Πολιτισμού το οποίο φιλοξενεί 2 συνεδριακούς χώρους, έναν μουσειακό χώρο, καθώς και ένα κέντρο μελέτης και έρευνας. Τέλος, στην συνέχεια αυτού του κτιριακού όγκου, δημιουργείται ένας χώρος Εσωτερικών Λουτρών, τα οποία χρησιμοποιούν το νερό της ιαματικής πηγής στις εγκαταστάσεις τους.